Aktualności

Letnie smaki w Gdańsku

2019-07-18
Latem preferujemy lżejsze smaki i ciekawe desery. Chętniej korzystamy z produktów sezonowych, a nasze porcje obiadowe nie są tak obfite jak zimą. Doskonale wiedzą o tym gdańscy restauratorzy, którzy podzielili się z nami swoimi przepisami na udany letni posiłek.

Coś orzeźwiającego

Letni posiłek nie może się obyć bez odpowiedniego napoju. W Kawiarni CzKawka gościom polecana jest zwłaszcza kawa frappe, która nie dość że pobudza, to jeszcze orzeźwia. Jej wykonanie jest bardzo proste, więc śmiało możecie wypróbować przepis w domu.

Składniki:

podwójne espresso 
¾ szklanki kostek lodu
mleko około 200 ml *
2 gałki lodów waniliowych lub karmelowych
1 kostka cukru (opcjonalnie) 

Przygotowanie:
 
Do blendera wlewamy espresso. W szklance odmierzamy kostki lodu (¾ szklanki), lód zalewamy mlekiem. Wlewamy do blendera, dodajemy 2 gałki lodów i cukier. Blendujemy. Całość można udekorować bitą śmietaną. Przepis dotyczy szklanki o pojemności 400 ml.
* jeśli kawa będzie za gęsta można dodać więcej mleka


Na upały idealna sałatka

Sałatka nie kojarzy wam się z niczym pożywnym? Nic bardziej mylnego! Znakomicie sprawdzi się jako danie główne w upalne dni. W Restauracji Grand Cru sałatką z mango i awokado, podaną w efektowny sposób w placku tortilli, zaskoczy was Szef Kuchni Tomasz Król. Poniżej podajemy przepis dla 4 osób na ten niebanalny posiłek.


Składniki:

mix sałat – 120 g
tortilla (30 cm) - 4 sztuki
awokado - 1 sztuka
mango - 1 sztuka
pomidory koktajlowe - 300 g
maliny 50 g
oliwa z oliwek
cytryna
miód
sól i pieprz
listki bazylii
ząbek czosnku

Przygotowanie:

Miskę o średnicy 15 cm smarujemy oliwą, wkładamy do niej tortillę i pieczemy w piekarniku od 5 do 7 minut.  Pomidory koktajlowe skrapiamy oliwą, a następnie posypujemy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i bazylią. Pieczemy 10 minut w piekarniku.  

Awokado i mango kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z mixem sałat i wykładamy do upieczonej tortilli. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. 

Maliny na sos miksujemy w odrobinie ciepłej wody i przecieramy przez drobne sitko. Do powstałego musu dodajemy sok z cytryny, oliwę, miód, sól i pieprz. Całość mieszamy, a jeśli sos będzie zbyt gęsty, to rozrzedzamy go gorącą wodą. Przygotowaną sałatkę skrapiamy sosem i podajemy.

Modny deser

Wszystkie desery z dodatkiem nasion chia wciąż nie tracą na popularności. W wersji wegańskiej serwowane są w Bistro Jabłoniowa Cafe według następującego sposobu:

Składniki:

2 puszki mleka kokosowego 
150 gram nasion chia
4 łyżki cukru pudru
dowolne owoce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj, następnie wlej do pucharków, wstaw do lodówki i poczekaj godzinę, a następnie dodaj ulubione owoce - gotowe!


Do wszystkich restauracji - Kawiarnia CzKawka, Restauracja Grand Cru i Bistro Jabłoniowa Cafe - koniecznie nie zapomnijcie zabrać swojej Karty Mieszkańca. Czekają na was rabaty!

Szczegóły jak zawsze na naszej stronie w zakładce Partnerzy.