Image

Nie marnuj jedzenia! Zajrzyj do Niemarnika


Mrożonki, przetwory, weki, wykorzystanie różnych temperatur w naszych lodówkach oraz FIFO to tylko niektóre sprytne pomysły z Niemarnika. Z eko przewodnika stworzonego przez Zakład Utylizacyjny w Gdańsku nauczysz się m.in. myśleć kreatywnie o zakupach i gotowaniu.

W Niemarniku znajdziesz ponad 20 sposobów na niemarnowanie żywności do zastosowania w każdym gospodarstwie domowym. Wydawnictwo uzupełniają przepisy na zdrowe potrawy z resztek (np. wczorajszego obiadu).

W internetowym wydawnictwie znaleźć można wskazówki dotyczące:
 
  • mądrego planowania zakupów i metody FIFO,
  • organizacji lodówki, która służy jak najdłuższemu utrzymaniu świeżości przechowywanej w niej żywności,
  • umiejętnego mrożenia i wekowania,
  • różnic między hasłem “najlepiej spożyć przed” a “należy spożyć do”, które znajdują się na etykietach produktów spożywczych,
  • miejsc, w których w Gdańsku można podzielić się nadmiarem jedzenia,
  • przygotowywania szybkich i smacznych potraw z resztek i produktów, które akurat mamy “pod ręką”.

Niemarnik można pobrać tutaj.